Lysets spektrum
Alt lys omkring os er opdelt i to kategorier: det synlige og det ikke-synlige lys. Det synlige lys består af lys med bølgelængder fra 380 til 780 nm, og det ikke-synlige lys består af ultraviolette stråler og infrarøde stråler (UV lys og IR lys).
Vi ved allesammen godt, at UV-lys kan skade vores hud og øjne, hvilket er hvorfor vi går med solbriller og solcreme, når UV-indekset er højt. Det de fleste nok ikke ved er dog, at det ikke kun er UV-lys fra solen, der kan skade os. Der er en anden slags lys, det synlige blåviolette lys, der også kan beskadige vores øjne.
Det gode ved blåt lys
Lyset har flere funktioner end blot at kunne lyse verden op, så vi kan se den. Lyset er en væsentlig faktor for vores biologiske rytmer (søvnrytmen eksempelvis). Lys påvirker simpelthen hele vores dagligdag, hvordan vi har det, om vi er søvnige eller friske og mange andre ting. Derudover kan UV-lys påvirke dannelsen af vitaminer, og blåt lys påvirker vores hormonbalance.
Som mennesker skal vi optage noget blåt lys, og det gør vi også helt automatisk, når vi er udenfor i løbet af dagen. Når det er lyst, indeholder solens stråler nemlig en relativt høj mængde blåt lys. Dette er som sagt med til at fortælle kroppen, at vi er vågne, men hjælper også kroppen med at udskille hormoner. Her er der tale om serotonin (et af de hormoner vi kalder for “lykkehormoner”) og cortisol (et stresshormon). Det blå lys stopper også produktionen af melatonin, der er et søvnhormon.
Det dårlige ved blåt lys
Som nævnt foroven blive produktionen af melatonin stoppet, når vi bliver eksponeret for blåt lys – og dette er en af de væsentligste grunde til, at blåt lys er skadeligt for os. Hvis vi ikke producerer melatonin, kan vi have meget svært ved at falde i søvn (læs mere om dette nedenfor).
Derudover kan for meget UV-lys og blåt lys gøre skade på det menneskelige øje, såsom betændelse og skade på øjets linse. Det er dog hovedsageligt UV-lyset, der har denne effekt, og ikke det blå lys, men et studie viser at også blåt lys har en skadelig effekt.
Melatonin og det blå lys
Melatonin er et hormon, som kroppen automatisk producerer og stopper med at producere i løbet af dagen. Melatonin er et søvnhormon, der fortæller kroppen at vi er trætte, og at det er tid til at gå i seng. Afhængigt af dit naturlige indre ur, vil din krop producere melatonin på forskellige tidspunkter – medmindre dit indre ur bliver forstyrret af overeksponering af blåt lys. Det blå lys kommer naturligt fra solen. Derfor vil produktionen af melatonin stoppe, når solen er oppe. Når solen går ned, vil den naturlige produktion starte igen, så man bliver træt.
Problemet er, at vores smartphones, tablets, TV og alle andre LED lys forhindrer kroppen i at producere melatonin. Eftersom man eksponeres for blåt lys ved brug af dette lys, vil kroppen tro at solen stadig er oppe, og at det derfor ikke er tid til at sove. Dette vil gøre det sværere at falde i søvn, og kan ødelægge ens døgnrytme.
Hvor kommer blåt lys fra
Der er to slags blåt lys: det kunstige og det naturlige. Eftersom der er en masse gavnlige effekter ved at blive eksponeret for blåt lys i løbet af dagen, vil vi gerne sørge for, at vi får noget af det ind – dog skal vi holde det dårlige ude.
Blåt lys kommer blandt andet fra solen. Solens stråler indeholder også de blålys stråler, som er med til at sætte gang i systemet, og fortælle vores krop at det er tid til at stå op.
Derudover kommer blåt lys fra alle vores kunstige LED lys – det betyder både din computer, telefon, dit TV og andre apparater der er udstyret med en elektronisk skærm. Også helt almindelige LED-pærer udsender en større mængde blåt lys end en normal el-pære.
Beskyt dine øjne med blåt lys briller
Heldigvis er der en løsning på problemet. Bruger man sin telefon og computer meget, lige inden man går i seng, burde man anskaffe sig en form for blåt lys filter. Dette kan enten påføres direkte på lyskilden, eller man kan få filteret i form af et par briller, nemlig blåt lys briller.
Denne slags briller hjælper med at blokere det blå lys, så man nemmere kan falde i søvn om aftenen. Husk dog, at man ikke bør bruge blue light briller hele dagen, da man skal have noget blåt lys. Brug dem om aftenen, når solen er gået ned, og i hvert fald en time inden du skal sove, så kroppen kan begynde produktionen af melatonin.