Skærmbriller

Hvis man bruger meget tid ved computeren hver dag, om det er på grund af arbejde, gaming eller noget helt tredje, kan ens øjne tage skade af det blå lys, som skærmen udsender. Hvis dette skal undgås, skal man bruge skærmbriller.

Denne side indeholder komercielle links

Hvad er skærmbriller?

Skærmbriller er briller med ét formål: at beskytte dine øjne når du sidder foran en skærm. Hvilket skærm det er, betyder ikke noget. Det kan både være en computerskærm, et TV eller en telefon. Så længe det er en skærm, der udsender skadeligt blåt lys, kan du bruge dine skærmbriller til at beskytte øjnene.

Grunden til at skærmbriller beskytter dine øjne er, at de filtrerer de blå lys, dine elektroniske LED skærme udsender. Dette blå lys er forskelligt, fra det blå lys som solen udsender, og i stedet for at være gavnende, er det skadeligt for øjnene. Når du bruger dine skærmbriller beskytter du dog øjnene. Skærmbriller filtrerer nemlig de store mængder blå lys væk fra dine øjne, så din øjne forbliver sunde og raske.

De bedste skærmbriller

Når man skal vælge et par skærmbriller, skal man tænke over:

  • Passer de mig?
  • Hvor godt filtrerer de blåt lys?
  • Hvordan skal de se ud?

Vi vil give vores bedste bud på de bedste skærmbriller – så er det bare dit job at vælge et par, som du godt kan lide.

Midnight af Blux

Blux midnight sort skærmbriller

Disse briller af lavet af det danske mærke “Blux Glasses”. Bare ved at se på brillerne, kan man se at de er gode til at filtrere blåt lys. Det gule glas betyder nemlig, at evnen til at filtrere blåt lys er bedre, end ved et par transparente brilleglas.

Disse briller passer godt til de fleste outfits, hvis man også vil tænke dette ind i sit valg af briller. Det firkantede tynde stel er meget neutralt. Samtidig er farven på brillerne sort, hvilket igen gør brillerne meget neutrale. De fås også i mat sort og transperant, hvis man hellere vil have denne farve.

Forskellen på skærmbriller, gaming briller og blue light briller

Faktisk er der ikke meget forskel på disse tre forskellige briller. Det er alle termer for briller, der hjælper med at filtrere blåt lys væk fra øjnene. Forskellen på brillerne kommer meget an på forhandleren. Dog er skærmbriller og gaming briller som regel det samme. Husk dette når du køber briller!

Skærmbriller er også blue light briller – dog er blue light briller ikke nødvendigvis skærmbriller. Det lyder forvirrende, men hør denne forklaring.

Skærmbriller beskytter øjnene mod den store mængde blå lys som vores elektroniske skærme udskiller, når man sidder foran skærmen i længere perioder. Dermed er skærmbriller også blue light briller.

Blue light briller er briller, der hjælper med at beskytte øjnene mod blåt lys, men alt afhængigt af hvilket mærke man køber, varierer den procentvise mængde af blåt lys der bliver filtreret væk. Dermed er det ikke nødvendigvis alle blue light briller, der er egnede til at bruge foran en skærm i længere tid, som den dedikerede skærmbriller er.

Hvem skal bruge skærmbriller?

Det blå lys der udsendes fra skærmen, kan nemlig hæmme vores søvncyklus, immunsystem og meget andet. Når solen går ned, begynder vi nemlig at producere melatonin. Udsættes vi for blåt lys, hæmmes produktionen af melatonin i kroppen, hvilket kan medføre førnævnte bivirkninger. Derfor burde du bruge skærmbriller hvis:

  • Du bruger al din tid på arbejdet foran en computer
  • Du sidder foran computeren i længere tid ad gangen efter skole/arbejde
  • Du ser TV eller film og serier inden du går i seng eller efter solen er gået ned
  • Du ligger med telefonen før du går i seng eller efter solen er gået ned

Ser du dig selv i en af disse kategorier, kan det være en god ide at kigge efter et par blue light briller.

Fordelene ved at bruge computerbriller

Når man bruger skærmbriller i løbet af dagen, opnår man en række ting, der er rigtig gode for ens krop og helbred. Som nævnt før, så hæmmer blåt lys udsendt fra LED skærm ens melatonin niveauer i kroppen, da produktionen heraf bliver forværret. Derfor vil første fordel ved brugen af skærmbriller være, at man får mere melatonin i kroppen. Dette vil blandt andet medføre:

  • Bedre søvncyklus (kroppens interne ur bliver forstyrret af blåt lys)
  • Bedre immunforsvar (melatonin kan forbedre kroppens evne til at bekæmpe influenza)

Herudover vil dine øjne være beskyttede mod det blå lys, hvilket vil sikre, at dine øjne ikke tager skade af store mængder af blåt lys.

Ofte stillede spørsmål

Virker skærmbriller?
Skærmbriller virker, hvis de har et ordentligt blue light filter. Filteret er det, der hjælper med at beskytte øjnene, når man sidder for længe foran computeren eller skærmen. Har dine briller dog ikke et ordentligt filter integreret i glasset (eksempelvis hvis det kun filtrerer 3% af det blå lys), så vil de ikke virke ordentligt.
Hvad koster skærmbriller?
Skærmbriller koster som regel mellem 300 – 1000 kroner. Prisen på skærmbriller varierer afhængigt af brand og kvalitet. Vil man gerne have et par ordentlige kvalitetsbriller, som man kan bruge i lang tid, der også kommer fra et ordentligt brand, så vil brillerne være dyrere, end et par budget briller.
“Skal jeg bruge skærmbriller?”
Du skal bruge skærmbriller, hvis du bruger lang tid foran en skærm, eller hvis du har svært ved at sove, fordi du sidder længe foran en skærm før du skal sove. Det er nemlig i disse scenarier, et par skærmbriller kan hjælpe dig.
“Hvad er forskellen på skærmbriller og læsebriller”
Forskellen på skærmbriller og læsebriller er, at et par normale læsebriller ikke hjælper med at blokere blåt lys fra elektroniske skærme, hvorimod skærmbriller gør. Du kan sagtens få skærmbriller med styrke, hvis du har brug for dette – så hjælper brillerne både med synet og med søvnen.
Von Glasses
Von Glasses hjælper danskere med at finde de bedste briller, der kan købes på markedet.

Ud over det, så elsker vi selv briller, og bruger dem hver dag! Læs mere om os.